H.A.T. LA-2 MkIII

H.A.T. LA-2 MkIII

Buis van eigen bodem! – H.A.T. LA2 MkIII lijnversterker

Wat je van ver haalt is lekker. Dat geldt niet voor “Het Audio Team” (HAT). Jaap Pees (Hanze Hifi) en Richard Herman (ex-Eringa Geluid) hebben in eigen beheer een buizen voorversterker ontwikkeld,de HAT LA2 MKIII. Waarom een voorversterker wanneer de meeste bronnen eigenlijk voldoende energie afgeven om een eindversterker rechtstreeks aan te sturen?

Dat is een logische vraag wanneer je uitgaat van de filosofie dat ieder component in de signaalweg iets “toevoegt” in de zin van ruis of vervorming. Het idee van een passieve regeling ligt dan eigenlijk voor de hand. Dit is feitelijk alleen een volumeregelaar zonder versterking. Vanuit dit idee heeft HAT meerdere ideeën gebouwd, getest en beluisterd.

Uiteindelijk waren ze niet tevreden over het resultaat en kozen ze voor een andere aanpak. Het voordeel van weinig componenten is dat het signaal wél erg schoon blijft en dát aspect moest behouden blijven. Daarom is in het uiteindelijke ontwerp gekozen voor een slim ontworpen buizenversterkertrap achter de volumeregelaar. Mits goed ontworpen levert een dergelijke aanpak ruime mogelijkheden voor het aansturen van bijna alle eindversterkers.

De gebruikte versterkertrap is gebouwd met bijzonder veel aandacht voor de uitvoering en de kwaliteit van de gebruikte componenten. Dit blijkt onder meer uit de tijd die is geïnvesteerd in de selectie van de weerstanden, want de klankverschillen bleken dramatisch. Uit een groot scala aan merken (Holco, Resista, Philips, Dale, Allen & Bradley) koos HAT uiteindelijk voor weerstanden van Dale en Vishay. Deze kostbare weerstanden steken klanktechnisch met kop en schouders uit boven de concurrenten. Geen versmering, schoon, stil. Hierdoor komen details in de muziek aanmerkelijk duidelijker boven de “achtergrondruis” uit. De stilte in de muziek wordt “zwarter”.

Uiteraard is dit soort ontwerpen geen massaproduct. Net als een maatpak wordt het apparaat van voor tot achter met de hand gemaakt. Op deze manier is het mogelijk om op bepaalde punten in het ontwerp te kiezen voor speciale opties. In de signaalweg kunnen exclusief Vishay weerstanden worden gebruikt.

Op verzoek kunnen andere weerstanden geplaatst worden. In de (toch al speciale!) standaard uitvoering van de LA 2 wordt gebruik gemaakt van een hoogwaardige ALPS volumeregelaar. Indien gewenst, kan deze vervangen worden door een stappenregelaar. In maar liefst 40 stappen kan het volume dan met behulp van zeer hoogwaardige precisieweerstanden worden geregeld. Deze levert een nog hogere mate van gelijkloop op voor de beide kanalen waardoor het stereobeeld losser en preciezer wordt.

Wanneer comfort nét ietsje belangrijker is dan de ultieme muziekkwaliteit (de stappenregelaar) dan is de LA 2 met een op afstand bedienbaar volume uit te rusten (motorgestuurde ALPS). Verder zijn er nog verfijningen te leveren in de voeding, de bekabeling, de netkabel en ophanging van de buizen.

De basisuitvoering van de HAT LA 2 MK III kost € 2.750,-