Elementen voor platenspelers

PICK-UP ELEMENTEN

Wat is wat?

Waarom makkelijk doen als het moeilijk is? Omdat je niet álles moet willen begrijpen. Als de essentie maar duidelijk is.

De techniek is nogal gecompliceerd. Het begrijpen van alle finesses is echter niet noodzakelijk. Uiteraard gaan wij hier graag dieper op in in de winkel, maar voor nu houden we het simpel.

We onderscheiden grofweg (er zijn er meer) twee typen pick-up elementen:

Magneto dynamische (bewegend magneetje) en moving coil (bewegend spoeltje).

Het onderliggende principe van beide element typen is eigenlijk hetzelfde. Wanneer je een magneet beweegt in een spoel dan gaat er een stroompje lopen door het draad van de spoel.

Omgekeerd werkt dat ook zo. Beweeg een spoel door een magnetisch veld en er gaat een stroompje lopen in de draad van de spoel. Een fietsdynamo werkt ook volgens dit principe. Het gegenereerde stroompje wordt gebruikt om een lampje op te laten gloeien.

Magneet en spoeltjes

Wanneer we volgens de schetsjes een magneetje of een spoeltje in beweging brengen ontstaat er een stroompje dat (indien voldoende versterkt) uiteindelijk een luidspreker in beweging zet.

“Waar hep dat nou allemaal voor nodig?”

Twee principes, waarom? Moving coil elementen zijn ontwikkeld omdat met dit principe de massa van de bewegende deeltjes veel lichter kunnen worden uitgevoerd. Hoe lichter die massa, hoe makkelijker is het voor de naald en alles wat daar (letterlijk) aan vastzit, om de golfbewegingen van de plaatgroef te volgen.

De meeste mensen weten uit ervaring dat een pick-up naald heel erg klein is, De eigenlijke naald is met het blote oog nauwelijks te zien. Het spreekt voor zich dat iets wat zó klein is ook maar heel kleine bewegingen maakt. Kleine bewegingen leiden ook tot kleine spanninkjes (stroompjes).

Om uiteindelijk als muziek hoorbaar te worden moeten die minuscule naaldbewegingen in grote bewegingen worden omgezet. De energie die een pick-up element genereert is zo minimaal dat er een speciale versterking nodig is. Deze versterking vindt plaats met behulp van een phono voorversterker.

Bij oude versterkers was de phono voorversterker standaard ingebouwd, maar meeste versterkers van vandaag de dag hebben die niet. Bij aanschaf van een platenspeler wordt dan ook meestal tegelijkertijd een (losse) phono voorversterker aangeschaft. Die kan gewoon op een vrije ingang van de versterker worden aangesloten.

Hanze Hifi verkoopt elementen van

Uw oude platenspeler laten repareren?

Dan bent u bij ons aan het juiste adres! Het is natuurlijk wél zo dat de verkrijgbaarheid van onderdelen soms lastig aan het worden is. Maar wij beschikken over een ruime onderdelenvoorraad en onze Jaap heeft een enorm arsenaal aan adresjes, waar hij soms de meest krankzinnige onderdelen vandaan weet te toveren.