EMT

EMT

Hanze Hifi is de EMT vertegenwoordiger voor de Benelux

Elektro-Mess-Technik

Elektro-Mess-Technik werd opgericht in 1938 in Berlijn. In 1943 verhuisde het bedrijf naar Lahr in het Schwarzwald in verband met de hevige bombardementen op Berlijn. Na de oorlog toen het ‘Wirtschafstwunder’zich voltrok, ontwikkelde EMT een aantal wereldberoemde studiodraaitafels, pick-up armen en elementen. Uiteraard eiste het enorme succes van de compact disc een zware tol van EMT. Onder leiding van de intens bezielde Jules Limon en dankzij de opleving van “het zwarte goud” maakt EMT weer goede tijden door. De bekende ‘tondose’ element zijn onverminderd populair en EMT heeft de afgelopen jaren al tal van nieuw ontwikkelde elementen op de markt gebracht. Stuk voor stuk juweeltjes. Heel bijzonder is het “herstelprogramma” voor de EMT elementen. Omdat een versleten naald van een MC element niet vervangen kan worden kan het worden teruggestuurd naar EMT. Daar wordt het volledig ontmanteld en vervolgens compleet nieuw opgebouwd met, jawel, een nieuwe diamant naald. Omdat het bouwen van de EMT elementen volledig met de hand gebeurt is dat natuurlijk geen goedkope onderneming. Maar voor plm. 65% van de originele aanschafwaarde heb je dan een nieuw gebouwd element.

EMT JSD-5 & JSD-6 SILVER

De JSD serie van vormt het toppunt van de elementenreeks van EMT. Hiernaast afgebeeld de JSD-5. Dit element heeft een boron cantilever met een Gyger S naald. De behuizing van het element is gefreesd uit een massief blokje van een speciale aluminiumlegering. De JSD-5 S is voorzien van een boron cantilver met een Gyger S naaldtip. De JSD-6S heeft een superfineline tip op boron cantilever. De “S” toevoeging betreft de satijn zliveren afwerking van de behuizing.

EMT JSD-5 & JSD-6 GOLD

De EMT JSD-5 Gold (Gyger S tip) en JSD-6 Gold (Super finelinetip) zijn technisch gezien eigenlijk dezelfde elementen. Alleen is de Gold behuizing van een dichtere (zwaardere) legering gemaakt die door zijn stijfheid nog mindere resonanties vertoont, Verder zijn de “Gold” versies, u dacht het al, voorzien van een mooi goudlaagje. De toename in gewicht (11 gram vs. 18 gram) maakt de Gold uitvoeringen wel kieskeuriger m.b.t. de armkeuze.

EMT JSD P 6.0

Zoals vermeld zijn “gewone” JSD elementen uitgerust met een boron cantilever en een Gyger S tip of een Super fineline tip. De JSD P6.0 heeft een saffieren cantilever met een speciale “multi facet geslepen” diamant naald. Net als de JSD Gold types heeft dit element de speciale behuizing gemaakt van de zwaardere en stijvere aluminium legering. Een platina laagje onderstreept de hang naar perfectie bij de ontwikkeling van dit element. Let op: net als bij de “Gold” behuizingen dient men extra op te letten met het armgewicht van de te gebruiken arm.

EMT TSD-15N

De TSD-15N is momenteel het meest betaalbare element uit de serie. Het is de “uitgeklede” versie van de “tondose” uitvoering. De originele EMT behuizing is hierbij achterwgeg gelaten om het6 elemnt ook te kunnen gebruiken in pick-uparmen die een normale headshell constructie hebben. Kortom vrijwel alle andere armen behalve die van EMT. Standaard is dit element voorzien van de “super fine line” diamant en op verzoek ook met een sferische tip.

EMT TSD-75 (N)

Omdat EMT dit jaar 75(!) jaar bestaat is er een jubileum versie van de TSD-15N gemaakt. Het element is gevat in een bevestigingsplaat die gefreesd is uit een massief blokje van een speciale alumimiumlegering. Hetzelfde materiaal waarvan de behuizingen de JSD-serie zijn vervaardigd. Verder is de montage simpeler gemaakt door de losse elementdraden van de standaard TSD-15N te vervangen door vaste vergulde pennetjes op de achterzijde van de behuizing. De TSD75 kan besteld worden met een super fineline tip, een van den Hul tip of een sferische naald.

EMT TOONARMEN

Hoewel EMT zelf legendarische draaitafels heeft gemaakt wordt het merk vandaag de dag vaak in een adem genoemd met de Thorens TD-124, omdat de huidige EMT 929 arm eigenlijk een doorontwikkeling is van de Thorens BTD-12S/TP 14/TP 25 armen. Let wel, de EMT armen zijn qua ontwerp en afwerking écht vele malen beter dan de destijds door Thorens zelf gemaakte armen. Deze laatste zijn hooguit interessant “for history’s sake”. Wanneer het erom gaat een top arm op een top loopwerk aan te schaffen, is EMT de serieuze keuze!

DE EMT 997 “BANANA”